SIGURNOST

Subaru-star
Svjesni svega i potpuno zaštićeni.
Projektiran tako da svi vidovi sigurnosti budu na najvišoj mogućoj razini.

Sigurnost je važna!

.

Ovo posebno vrijedi za Subaru i prije svega, za vas. Zato je Subaru projektiran tako da svi vidovi sigurnosti budu na najvišoj mogućoj razini. Od zaštite putnika u slučaju sudara do sprečavanja opasnosti, tehnologija i tehnika čine vašu vožnju sigurnom kojim god putem krenuli.

subaru-sigurnost

POTPUNO

ZAŠTIĆENI

Kako bi vam pomogao izbjeći nezgode i zaštititi vas od nepredvidivih situacija, Subaru je opremljen funkcijama aktivne i pasivne sigurnosti. Aktivna sigurnost omogućuje vam da izbjegnete probleme predvidljivom vožnjom, preciznom kontrolom i odličnim pregledom ceste, dok vam napredne tehnologije omogućuju da izbjegnete nezgode prije nego se one i dogode. Pasivna sigurnost uključuje strateški postavljene zračne jastuke, prednja sjedala koja umanjuju trzajne ozljede, oborive pedale te sigurnosne pojaseve s tri točke učvršćenja pomažu u izravnoj zaštiti putnika.

subaru-zastita-kabine
aktivna i pasivna sigurnost

AKTIVNA

I

PASIVNA

SIGURNOST

01. ADVANCED SAFETY PACKAGE: SUBARU REAR VEHICLE DETECTION (SRVD)

Ovaj sustav senzorima obavještava o vozilima koji vas pretiču kako  biste izbjegli opasnosti pri prestrojavanju. Obavještava vas i o mogućnim opasnostima od sudara tijekom vožnje unatrag na prometnim cestama.

02. ADVANCED SAFETY PACKAGE: HIGH BEAM ASSIST (HBA)

Ova funkcionalnost povećava vidljivost, a time i sigurnost tijekom vožnje noću jer automatski uključuje i isključuje dugo svjetlo, ovisno situaciji na cesti i uvjetima vožnje.

03. PREGLEDNOST

Novi dizajn razvijen je tako da se u obzir uzelo vozača i njegovo vidno polje, kako bi se ograničili mogući mrtvi kutovi.

04. VEHICLE DYNAMICS CONTROL SYSTEM & ACTIVE TORQUE VECTORING

Ako vozilo skreće sa zadanog smjera, sustav VDC intervenira u raspodjelu okretnog momenta u sustavu AWD, rad motora i kočnice svakog kotača. U zavoju na vozilo djeluje centrifugalna sila i Active Torque Vectoring tada može upravljati pojedinim kotačem kako bi vozilo zadržalo željenu putanju.

05. IZBJEGAVA OPASNOSTI

Uz Subaru Global Platform težište vozila je niže, sustav ovjesa poboljšan, a krutost povećana. Zahvaljujući ovim poboljšanjima vozilo ima značajno bolji odziv u situacijama kad treba izbjeći rizike i opasnosti na cesti.

06. KONFIGURACIJA I ZAŠTITA KABINE

Motor i mjenjač izvedeni su tako da u slučaju sudara ne ulaze u kabinu, a zahvaljujući Subaru Global Platformi smješteni su još niže kako bi težište bilo što je niže moguće.

07. PRSTENASTI OKVIR ZA OJAČANJE KABINE

Učvršćuje kabinu od krova preko vrata i nosača do podvozja. Zahvaljujući otpornim materijalima, ova struktura u slučaju sudara pomaže smanjiti silu udara.

08. ZRAČNI JASTUCI (SRS)

U slučaju sudara, putnike štiti niz sigurnosne serijske opreme koja uključuje i zračne jastuke SRS: prednje, prednje bočne i zastorne za koljena.

09. PREDNJA SJEDALA SA ZAŠTITOM OD TRZAJNE OZLJEDE

Udobna sjedala u kojima se vozač uvijek osjeća sigurno. Ova sjedala, u slučaju sudara, pomažu smanjiti opasnost od trzajne ozljede vrata.

10. SIGURNOSNI POJASEVI S JEZIČCEM

Pri sudaru jezičac blokira pokrete pojasa i smanjuje pritisak na donji dio prsnog koša kako bi se izbjegle moguće ozljede.

Sva pažnja je na sigurnosti

.

Subaru se koncentrira na zaštitu vas i svih vaših putnika kvalitetnim sigurnosnim sustavima poput sedam zračnih jastuka SRS, prstenastog okvira za ojačanje kabine te čak i kon guracijom za posebnu zaštitu kabine. Doista smo napravili sve moguće kako biste se u svom Outbacku osjećali potpuno sigurno.

subaru-poboljsana-vidljivost

.

Poboljšana vidljivost
.

Kako bismo poboljšali vidljivost promijenili smo strukturu karoserije. S istim ciljem smo dodali stražnje trokutaste prozorčiće i premjestili vanjska ogledala te tako poboljšali pregled unazad.

.

subaru-sustav-kontrole

.

Sustav kontrole dinamike vozila
.

Koristeći niz senzora sustav kontrole dinamike vozila nadgleda smjer kojim vozač želi ići. Isklizne li kotač ili se vozilo nalazi u zavoju ono nastoji promijeniti smjer kretanja, a u tom slučaju sustav intervenira raspodjelom okretnog momenta pogona na sva četiri kotača, kontrolom rada motora te kočnice svakog kotača kako bi se vozilo zadržalo na cesti.

.

subaru-active torque vectoring

.

Active torque vectoring
.

U zavojima sustav Active Torque Vectoring aktivira kočnice i raspoređuje manji obrtni moment na unutrašnje kotače te veći na vanjski. To omogućuje precizniju vožnju i bolju upravljivost u oštrim zavojima. U kombinaciji s VDC-om sustav Active Torque Vectoring vam pomaže izbjeći nesreće, jamčeći osjećaj sigurnosti.

.

subaru-advanced safety package

.

Poboljšana vidljivost
.

Kako bi se poboljšala vidljivost Advance Safety Package (Napredni sigurnosni paket) ima dvije nove funkcije: High-Beam Assist (HBA) i Subaru Rear Vehicle Detection (SRVD)

.

subaru-srs

.

Sjedala, sigurnosni pojasevi, SRS
.

Dio serijske opreme svakog Outbacka jesu i prednji zračni jastuci SRS kao i prednji i stražnji bočni zračni jastuci SRS te zračni jastuci za koljena. Prednji sigurnosni pojasevi podesivi su po visini, a imaju i zatezače koji putnike čvrsto drže na mjestu te graničnike opterećenja koji ublažavaju utjecaj sile na prsni koš.

.

subaru-zastita kabine

.

Zaštita kabine
.

Kad govorimo o vašoj sigurnosti, svaki Subaru nadilazi uobičajenu praksu. U slučaju frontalnog sudara motor SUBARU BOXER te kućište mjenjača Subarua izrađeni su tako da upiju udarac i pri tome se odvoje od kabine ne ulazeći u nju.

.

X

MODE

I

HILL

DESCENT

CONTROL

Iz sebe izvucite svaki atom unutrašnje snage koja vam pomaže da se suočite sa svakim problemom i svakim izazovom. Aktivirate ga jednim dodirom , a pomaže vam da vaše vozilo savladava i najlošije ceste po najgorim vremenskim uvjetima

“X“ označava povećane mogućnosti, na bilo kojem tipu ceste, za svakog vozača. Pritiskom na tipku, X-Mode preuzima kontrolu nad motorom, prijenosom, pogonom na sva četiri kotača, kočnicama i ostalim komponentama kako biste sigurno vozili po najtežim cestama i najklizavijim podlogama. Sustav kontrole na nizbrdici (Hill Descent Control) pruža vam potrebno samopouzdanje na najstrmijim nizbrdicama kojima ćete voziti stalnom i kontroliranom brzinom

X-mode
X-mode

Napredni Subaruovi sustavi

Subaru vjeruje u sveobuhvatnu sigurnost i stalnim usavršavanjima smanjuje mogućnost nesreća. Zato smo razvili i napredan sustav pomoći u vožnji nazvan Subaru EyeSight. Sustav koristi dvije kamere koje daju trodimenzionalnu sliku i mogu prepoznati objekte, slično ljudskom vidu. Pomoću podataka koje dobiva od obje kamere, EyeSight prepoznaje oblik, brzinu i udaljenost

automobila motocikala, bicikala i pješaka. Otkrije li moguću opasnost, sustav obavještava vozača i, po potrebi, aktivira kočioni sustav kako bi se izbjegle nezgode. Sustav EyeSight i ostale poboljšane sigurnosne karakteristike povećavaju osjećaj sigurnosti u kojem se uživa vozeći SUBARU XV.

eyesight-subaru

01. ADAPTIVE CRUISE CONTROL

Novi sustav EyeSight ne ograničava se samo na održavanje postavljene brzine poput tradicionalnog sustava automatskog podešavanja brzine vožnje, (tempomata). Otkrije li prisutnost vozila ispred vašeg vozila, Adaptive Cruise Control mijenja brzinu vašeg vozila kako bi se zadržao siguran razmak. Sustav upravlja motorom, prijenosom i kočnicama kako bi se postavljena brzina prilagodila prometu u širokom rasponu od 0 do 180 km/h. Izrađen za vožnju po auto-cesti i brzim cestama Adaptive Cruise Control prepoznaje prisutnost vozila ispred kao i njegova kočiona svijetla te se prilagođava gustom prometu kako bi osigurao najveću moguću učinkovitost u potrošnji goriva, sigurnost i udobnost tijekom dugih putovanja.

02. LANE SWAY E DEPARTURE WARNING

Sustav Lane Sway Warning prepoznaje kad vozilo počne vrludati i zanositi se to jest skretati sa svog smjera i tada daje zvučni i svjetlosni signal. Ovaj sustav aktivira se pri brzinama većim od otprilike 60 km/h. Ako pri vožnji većoj od 50 km/h vozilo skreće sa svoje putanje, a da pri tom niste uključili pokazivače smjera, sustav Lane Departure Warning upozorava vas svjetlosnim i zvučnim signalima prije nego skrenete sa svoje putanje.

03. LEAD VEHICLE START ALERT

Kad stojite u koloni, sustav EyeSight prepoznaje da se promet pokrenuo, a sustav Lead Vehicle Start Alert obavještava vozača zvučnim i svjetlosnim signalom.

 

04. LANE KEEP ASSIST

Na auto-cestama i brzim cestama Lane Keep Assist stereo- kamerom prati horizontalnu signalizaciju i obavještava kad se vozilo počinje približavati rubu svoje trake. Pri brzini od oko 65 km/h može kontrolirati upravljač kako biste izbjegli preveliko skretanje s vlastite trake.

 

eyesight-subaru

05. PRE-COLLISION BRAKING SYSTEM

U slučaju skorog sudara s vozilom ili bilo kojom drugom preprekom Pre-collision Braking System obavještava vozača svjetlosnim i zvučnim signalima. Ne reagira li vozač, sustav automatski aktivira kočioni sustav kako bi se smanjio udar ili čak potpuno izbjegao sudar. Pokuša li vozač izbjeći sudar skretanjem, Pre-collision Brake Assist može pomoći i u tom slučaju.

 

eyesight-subaru

06. PRE-COLLISION THROTTLE MANAGEMENT

Kad vozilo miruje i sustav EyeSight uoči prepreku ispred, a vozilo je u stupnju prijenosa kojim ide naprijed umjesto natrag, Pre-collision Throttle Management šalje brojne zvučne i svjetlosne signal i smanjuje snagu motora kako bi se izbjegao frontalni sudar.